Hengittämällä lisää energiaa fibromyalgiaa sairastavalle
Kategoria / Terveys

Hengittämällä lisää energiaa fibromyalgiaa sairastavalle

Sairastatko fibromyalgiaa? Tutkimuksissa on havaittu, että fibromyalgiaa sairastavien energia-aineenvaihdunta voi toimia poikkeavasti, ja tämän myötä energianmuodostus voi olla tavallista heikompaa. Siksi fibromyalgiaa sairastavan suorituskyky saattaa olla alhainen ja arjessa jaksaminen haastavaa. Hengitys on työkalu, jolla voi saada lisää energiaa arkeen!

Lukuaika noin 30 hengitystä.

Useammassakin tutkimuksessa on havaittu, että fibromyalgiaa sairastavien energia-aineenvaihdunta voi toimia poikkeavasti, ja sen seurauksena energianmuodostus voi olla tavallista heikompaa. Mistä voisit päätellä, koskeeko tämä myös sinua? Hyvä mittari sille on liikunta tai muu fyysinen suoritus!

Liikunnallisella ihmisellä puutteellinen energianmuodostuskyky voi näkyä vähitellen hiipuvana suorituskykynä. Monet reagoivat siihen yrittämällä sinnikkäästi pitää liikuntasuoritusten määrää yhtä suurena tai jopa lisäämällä harjoittelua. Lopulta suorituskyky voi yhtäkkiä romahtaa kokonaan. Siinä vaiheessa aiemmin kympin lenkin helposti juosseelle jo muutaman kilometrin hidas kävely tai koiran ulkoiluttaminen voi tuottaa vaikeuksia.

Pelkkä imurointikin voi ottaa voimille niin paljon, että välillä joutuu lepäämään.

Mutta puutteellisen energianmuodostuksen huomaa kyllä sellainenkin ihminen, joka on harrastanut liikuntaa vain vähän tai ei lainkaan. Lyhytkin kävelylenkki alkaa vähitellen olla niin raskas, että tuntuu kuin tarpoisi lumessa, vaikka olisi kesäkeli. Lenkistä toipumiseen voi kulua loppuilta, ja olo tuntua jyrän alle jääneeltä. Samalta voi tuntua siivouksen jälkeen, ja pelkkä imurointikin voi ottaa voimille niin paljon, että välillä joutuu lepäämään.

Alhainen hapottamiskynnys

Suurin osa levossa ja matalatehoisissa liikuntasuorituksissa esim. kävelyssä kuluttamastamme energiasta muodostuu hapen avulla, aerobisesti. Normaalisti toimivassa kehossa ”hapottamiskynnys” ei tuolloin ylity eikä lihaksiin pääse kertymään aineenvaihdunnan jätteitä, jotka saavat lihakset väsymään. Poikkeavasti toimivan aineenvaihdunnan vuoksi tuo kynnys voi fibromyalgiaa sairastavalla olla niin alhainen, että se ylittyy sekä matalatehoisessa että lyhytkestoisessa suorituksessa. Jopa niin alhainen, että pelkkä kohtalaisen kevyen kauppakassin kantaminen marketista parkkipaikalle saa lihakset aivan tukkoon. Samasta syystä se lyhyt koiran pissattamislenkkikin voi ottaa niin kovasti voimille.

Entä jos happea olisi enemmän käytössä?

Jotta energiaa muodostuisi aerobisesti, hapen avulla, tarvitaan tietysti happea. Mutta hapella ei tee mitään, jos elimistö ei pysty hyödyntämään sitä. Fibromyalgiaa sairastavalla elimistön toiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka altistavat hengityksen häiriintymiselle ja liikahengittämiselle. Kun hengittäminen on suurta, sen myötä poistuu niin paljon hiilidioksidia, ettei kaikki punasolujen mukanaan kuljettama happi ole elimistön hyödynnettävissä. Sen seurauksena hapen avulla tapahtuva aerobinen energianmuodostus vaikeutuu. Energianmuodostus ja rasituksesta palautuminen on toki monesta eri tekijästä kiinni. Hapella on siinä kuitenkin oma merkittävä roolinsa samoin kuin hengitystavalla.

Palauta hengitystapa normaaliksi ja hyödynnä enemmän happea!

Mitä enemmän elimistö pystyy hyödyntämään happea, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on muodostaa energiaa aerobisesti. Nenä on luotu hengittämistä varten. Hengittämällä nenän kautta hiilidioksidia ei pääse poistumaan liikaa, jolloin se osaltaan auttaa elimistöä hyödyntämään happea. Kun elimistö pystyy hyödyntämään happea, se mahdollistaa paremman energianmuodostuksen.

Hengitystavan korjaaminen ja hengitysharjoitteet ovat helpoimpia omatoimisen kuntouttamisen keinoja.

Vaikka pelkkä nenähengitykseen siirtyminen ei yksinään korjaakaan fibromyalgiaa sairastavilla monista eri syistä johtuvia energianmuodostuksen ongelmia, siitä voi olla merkittävä apu elimistölle hapen hyödyntämisessä. Kun varmistaa myös unen aikaisen nenähengittämisen esim. teippaamalla suun ihoteipillä yön ajaksi kiinni, sillä auttaa elimistöä hoitamaan unenaikaisia puhdistustoimintoja tehokkaammin. Lisäbonuksena voi saada kuorsauksen vähenemään ja rauhallisemmat yöunet.

Hengitystavan korjaaminen ja hengitysharjoitteet ovat helpoimpia omatoimisen kuntouttamisen keinoja. Vaikka ei muuta jaksaisi, yleensä jaksaa sentään hengittää. Lisää tietoa mm. kuntouttavasta hengittämisestä löydät uusimmasta, äskettäin ilmestyneestä Fibromyalgia – Haluan kuntoutua -opaskirjastani. Tämä kirja auttaa sinua ymmärtämään, minkälaisesta sairaudesta on kyse ja se sisältää selkeät ohjeet omatoimiseen kuntouttamiseen keinoilla, joissa on huomioitu poikkeavasti toimivasta elimistöstä johtuvat rajoitteet.

 

Kuntouttavin terveisin,

Liisa

 

TILAA FIBROMYALGIA – HALUAN KUNTOUTUA -KIRJA TÄÄLTÄ 

 

Lisää tietoa ja vertaistukea löydät täältä:

fibromyalgia.fi
Facebook-ryhmä: Fibromyalgia oireettomaksi

 

Lisää aiheesta