Maailman keuhkoahtaumatautipäivä
Kategoria / Terveys

Maailman keuhkoahtaumatautipäivä

17.11. vietetään maailman keuhkoahtaumatautipäivää. Lue lisää keuhkoahtaumataudista.

Tänään, 17.11. vietetään maailman keuhkoahtaumatautipäivää. Keuhkoahtaumatauti, eli COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) on yleensä tupakointiin liittyvä, hitaasti etenevä keuhkosairaus. Keuhkoahtaumataudille on ominaista pienten hengitysteiden pysyvä ahtauma, keuhkokudoksen tuhoutuminen josta seuraa hidastunut uloshengitys. Keuhkoahtaumatauti voi myös syntyä harvinaisesta perinnöllisestä alttiudesta tai ilmansaasteista johtuen.

Maailman keuhkoahtaumatautipäivän järjestää Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten ja COPD-potilasryhmien kanssa kaikkialla maailmassa. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta, jakaa tietoa ja keskustella tavoista vähentää COPD-sairauteen sairastumista maailmanlaajuisesti.

Keuhkoahtaumataudin tyypillisimmät oireet

Tyypillisimmät oireet ovat yskä, lisääntynyt limaneritys ja hengenahdistus. Keuhkoahtaumataudin oireet ja niiden määrä vaihtelevat jokaisella sairastuneella yksilöllisesti. Sairastavalla ei välttämättä esiinny kaikkia oireita tai oireet kehittyvät vähitellen.

Usein keuhkoahtaumatautia sairastava saattaa myös tottua oireisiinsa ja sopeuttaa elämäänsä niin, että oireita pystyy välttämään. Tämä näkyy usein esimerkiksi liikunnan välttämisenä, koska hengästyminen tuntuu pahalta. Keuhkoahtaumataudin hoidon tavoitteena on oireiden vähentäminen ja lihaskunnon säilyttäminen, jolloin tautia sairastavan elämänlaatu paranee ja voidaan säilyttää, vaikka sairaus etenisikin.

Jatkuva yskä ja lisääntynyt limaneritys

Keuhkoahtaumataudin alkuvaiheessa pitkään jatkunut yskä on usein syy hakeutua lääkäriin. Moni tupakoitsija ajattelee tämän olevan ns. tupakkayskää, joka kuuluu tupakointiin. Pitkittynyt yskä on kuitenkin aina merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa hengitysteissä ja sen vuoksi on syytä hakeutua tutkimuksiin. Monilla keuhkoahtaumatautia sairastavilla liman eritys lisääntyy ja tämä harmillinen vaiva haittaa puhumista, liikkumista ja jopa nukkumista, sekä aiheuttaa myös jatkuvaa yskää tai kurkun selvittämisen tarvetta. 

Hengenahdistus tai hankaluus hengittää

Keuhkoputkien ahtautumisen seurauksena syntyy hengenahdistusta tai hankaluutta hengittää ulospäin, ikään kuin ulos hengittämisessä olisi vastus. Keuhkoahtaumataudin alkuvaiheessa hengenahdistus esiintyy usein rasituksessa, jota helposti aletaan välttelemään. Mitä pidemmälle keuhkoahtaumatauti etenee, sitä herkemmin hengenahdistuksen tunnetta saattaa esiintyä myös levossa. Hengityslihasvoiman heikentyminen pahentaa hengästymisen tunnetta ja tästä syystä kaikenlainen liikkuminen voi tuntua epämiellyttävältä tai hankalalta.

Keuhkoahtaumatauti on etenevä sairaus ja samalla oireita voi tulla lisää. Tyypillisiä sairauden etenemisestä kertovia oireita ovat:

  • hengenahdistus jo pienessäkin rasituksessa tai jo levossa
  • yskä
  • laihtuminen
  • väsymys ja voimattomuus
  • toistuvat keuhkotulehdukset tai flunssat, jotka heikentävät keuhkojen tilannetta ja nopeuttavat sairauden etenemistä

Jos epäilet sairastavasi keuhkoahtaumatautia, tee tämä testi. Se arvioi keuhkoahtaumataudin vaikutuksen hyvinvointiisi ja arkeesi.

Keuhkoahtaumataudin hoito

Keuhkoahtaumataudin hoidossa sairastuneen oma aktiivisuus ja sitoutuminen omaan hoitoon on tärkeää.

Hoidon tavoitteena on helpottaa sairastuneen oireita, estää sairauden pahenemisvaiheita ja tukea sairastuneen hyvää elämänlaatua ja suorituskykyä. Keuhkojen toimintakyvyn ylläpitäminen ja kehon lihasvoiman säilyttäminen, lisää elinvuosia sekä vähentää sairauden pahenemisvaiheita ja näin hidastaa sairauden etenemistä.

Hengityslihasten lihasvoiman säilyttäminen on keuhkoahtaumataudissa yhtä tärkeää ja melkein tärkeämpää, kuin lääkehoito. Vuoden 2021 COPD päivän teemana onkin ”Terveet keuhkot- ei koskaan tärkeämpää”. He haluavat korostaa, että Covid-19 pandemiasta huolimatta, myös muista hengitysongelmista pitää puhua ja sairastuneiden hyvinvointiin panostaa.

COPD on edelleen maailman johtava kuolinsyy ja tästä syystä onkin tärkeää tukea sairastuneiden aktiivista keuhkokuntoutusta ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämistä. Tämän lisäksi on tärkeää käydä säännöllisesti lääkärillä, ottaa määrätyt lääkkeet ja huolehtia riittävästä rokotesuojasta.


Lähteet:

 

Faktoja keuhkoahtaumataudista

  • Maailmanlaajuista COPD-päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Tapahtuman organisoi GOLD- järjestö yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten ja COPD-potilasjärjestöjen kanssa.
  •  GOLD= The Global Intiative for Chronic Obstructive Lung Disease
  • Suomessa keuhkoahtaumatautia sairastaa yli 200 000 ihmistä. Kaikista Suomalaisista  4,3% miehistä ja 3,1% naisista sairastaa keuhkoahtaumatautia.
  • Maailmassa yli 65 miljoonaa ihmistä sairastaa keuhkoahtaumatautia.
  • Asiantuntijat ennustavat, että sairastuneiden määrä jatkaa maailmanlaajuisesti kasvuaan.
  • Keuhkoahtaumatauti aiheutti vuonna 2019 3,2 miljoonaa kuolemaa maailmassa.
  • Keuhkoahtaumatauti todetaan tavallisesti 20 vuotta tupakoinnin aloittamisen jälkeen.

Lisää aiheesta