Opettajien ääniongelmat - syyt ja oireiden hoito
Kategoria / Hyvinvointi

Opettajien ääniongelmat - syyt ja oireiden hoito

Lue, miten äänen tuottamisen ongelmat syntyvät ja katso vinkit äänityöläisen äänenhuoltoon!

Ääniongelmista kärsivät monet ammattilaiset, joille ääni on työkalu. Tyypillinen ryhmä, joilta tutkitaan paljon ääniongelmia tai äänihäiriöitä ovat opetus ja kasvatusalalla työskentelevät. Usein kuulee puhuttavan, että ääniongelmien taustalla ovat ilman epäpuhtaudet ja sisäilman huono laatu. On myös puhuttu siitä, että suurissa lapsiryhmissä virustaudit kiertävät helposti ja ryhmien mukana oleva aikuinen sairastuu herkästi. 

Äänen tuoton ongelmiin on monia syitä

Äänen tuottamiseen vaikuttavat sekä ulkoiset että sisäiset asiat. Usein keskitymme voimakkaasti ulkoisiin tekijöihin ja unohdamme ne, joihin voimme itse toiminnallamme vaikuttaa.

Moni ei huomaa sitä, että ääni on työkalu, jota käyttää päivän aikana paljon. Usein käy niin, että työpäivän lepohetkinä ääni on myös käytössä, eli menemme kahvihuoneeseen juttelemaan työkavereiden kanssa lepohetkemme ajaksi.

Äänen tuottoon vaikuttavia asioita ovat:

  • sisäilman laatu ja sen epäpuhtaudet
  • ilmastointi
  • äänen runsas käyttö
  • äänenvoimakkuuden kasvattaminen tai jatkuva kuiskaaminen
  • nielun lihasvoima
  • kehon lihasvoima
  • hengitysteiden limakalvon kunto


Laulajat pitävät itsestään selvänä, että ennen esiintymistä täytyy lämmitellä ääntä ja äänentuoton lihakset valmistella siihen, että esiintyminen sujuu, sillä laulajalla konsertti saattaa kestää kerrallaan noin 60 minuuttia. Esiintymisen jälkeen pitää ääni huoltaa, jotta ääni toimii myös seuraavana päivänä.

Tästä syystä äänenhuolto on tärkeää

Usein työhön lähtiessä valmistaudutaan päivään; pestään hampaat, pukeudutaan ja valmistaudutaan ulkoisesti päivään. Meistä jokainen ravitsee kehonsa, jotta jaksamme koko päivän ja joku saattaa käydä lenkillä, mutta hyvin harva valmistele ääntään työpäivään, vaikka työpäivän aikana ääni olisi käytössä melkein 8 tuntia yhtä mittaan. Ääneen ja sen toimintaan kiinnitetään yleensä huomiota vasta silloin kun ääni ei toimi ja sen toiminnassa on ongelmia.

Kuinka moni opettaja tai muu äänityöläinen valmistelee äänen työpäivään?

Usein puhutaan nestetasapainon tärkeydestä ja nesteellä onkin tärkeä rooli kehossamme. Hengitysteidemme limakalvo on pääosin rakenteeltaan vettä. Hyväkuntoinen, ehjä ja kostea limakalvo nenässä, nielussa ja äänihuulten ympärillä, vähentää hengityselimistön reagointia ulkoisille ärsykkeille, kuten ilman epäpuhtauksille tai voimakkaalle ilmastoinnille. Käytännössä siis kuiva yskä, kurkun kutina ja äänen voiman heikentyminen voivat johtua siitä, että limakalvo on kuiva ja esimerkiksi voimakas ilmastointi huoneilmassa kuivattaa sitä lisää.

Limakalvon alla olevat rakenteet ovat pääosin lihasta ja hengitysteiden lihaksilla on tärkeä rooli toimia äänen tuottamisen työkaluna. Lihakset liikuttavat kurkunpäätä ja äänihuulia. Nämä lihakset ovat siis koko ajan työssä, kun puhumme, laulamme tai hengitämme. 

Oletko miettinyt, missä kunnossa äänentuoton lihaksesi ovat ja kuinka niitä harjoitat? 

Äänen tuottoon tarvittavat lihakset eivät vahvistu lenkkeilemällä, vaan joskus urheilun aikainen voimakas hengitystapa voi jopa heikentää noita lihaksia. Tästä syystä hyväkuntoisellakin ihmisellä voi olla heikkoutta nielun lihaksissa ja äänen kestämisen ongelmat voivat olla siitä ensimmäisenä merkkinä. Myös kuorsaus, liman tunne kurkussa aamuisin tai kuiva suu voivat kieliä siitä, että kasvojen ja nielun alueella on lihasheikkoutta. 

Kun lihasvoima on heikko, on silloin helppo ymmärtää, että jos samoja lihaksia käyttää päivän aikana paljon, väsyvät silloin lihakset helpommin ja seurauksena saattaa olla:

  • äänen kestämisen ongelmaa
  • äänen voiman heikentymistä
  • tulee tunne, että pitää haukkoa henkeä
  • yskä
  • palan tunnetta kurkussa

Vaikka kurkunpään ja nielun alueen lihakset ovat äänentuottamisen pääosassa on koko kehon ja varsinkin rintakehän alueen lihasten voimalla myös vaikutusta äänen tuottamiseen ja kestävyyteen rasitustilanteessa.

Opettaja, huolla ääntäsi näin!

Äänityöläinen voisi ottaa vinkkiä laulajilta! Tämä tarkoittaa sitä, että ääni kannattaisi lämmitellä ennen työpäivää. Ääntä kannattaa huoltaa myös työpäivän aikana ja varsinkin työpäivän jälkeen.

Äänentuoton lihasten lihasvoimaan sekä ylävartalon lihasvoimaan ja sen kehittämiseen pitää panostaa silloin, kun ääni on tärkeä työväline. Hyvä lihasvoima ja lihasvoiman kestävyys parantavat myös äänen kestämistä ja vähentävät ääniongelmia.

Lisää aiheesta