Näin toivuin 31 vuotta kestäneestä unettomuudesta hengitysharjoitusten avulla
Kategoria / Hyvinvointi

Näin toivuin 31 vuotta kestäneestä unettomuudesta hengitysharjoitusten avulla

Vaikeus nukahtaa illalla, tiheä heräily yön aikana ja lamaannuttava väsymys ovat arkipäivää monille. Suomessa noin 500 000 aikuista kärsii pitkäkestoisesta unettomuudesta ja 250 000 aikuista käyttää unilääkkeitä. Kärsin itsekin univaikeuksista 31 vuotta, kunnes löysin avun yllättävästä keinosta – hengityksestä.

Lukuaika noin 30 hengitystä.

Krooninen tai pitkäkestoinen unettomuus tarkoittaa sitä, että ihmisellä on vähintään kolmena yönä viikossa nukkumisvaikeuksia yli kolmen kuukauden ajan. Tämä aiheuttaa merkittävää inhimillistä kärsimystä muun muassa väsymyksen, keskittymis- ja muistivaikeuksien, mielialan laskun ja immuunipuolustuksen heikkenemisen myötä. Usein tähän liittyy myös pelkoa omasta jaksamisesta, fyysisestä sairastumisesta ja tilan jatkumisesta. Lisäksi väsymys voi aiheuttaa haasteita sosiaalisissa suhteissa, vaikeuksia suoriutua työtehtävistä ja voimavarojen ehtyessä vetäytymistä harrastuksista. Elämästä tulee harmaata puurtamista aivosumussa.

Mikä unettomuutta sitten aiheuttaa? Syitä tähän on monia. Joskus sairaus tai muu elämän kriisi laukaisee unettomuuden. Itselläni unettomuuden laukaisi äitini itsemurha. Toisilla taas unettomuus on saanut alkunsa siitä, kun pienet lapset ovat herättäneet öisin. Usein kuitenkin alkuperäinen laukaiseva tekijä on poistunut jo kauan sitten, mutta unettomuus jatkuu edelleen.

Hengitysvaikeudet unettomuuden taustalla

Amerikkalaisen voittoa tavoittelemattoman sairaalan ja lääketieteellisen tutkimusyksikön Mayo-klinikan tutkijoiden mukaan pitkittyneiden univaikeuksien taustalla ovat usein erilaiset hengitysvaikeudet.

Hengitys vaikuttaa kaikkien kudostemme hapensaantiin ja autonomisen hermoston tilaan. Moni meistä on huomaamattaan omaksunut hengitystekniikan, jossa hengitys on tiheää, korkealla rintakehässä, ja jossa käytetään voimakkaasti hengityksen apulihaksia. Tälläinen hengitys viestittää jokaisella hengenvedolla aivoille, että keho on valmistautumassa pakenemaan eli olemme vaarassa.

Elämästä tulee harmaata puurtamista aivosumussa.

Hengitin itse juuri näin siitäkin huolimatta, että olen joogaopettaja – ja osittain juuri siksi. Koin ahaa-elämyksen opiskellessani hengitysvalmentajaksi Yoga Teachers Collegessa. Kouluttajani Lucas Rockwood sanoi ensimmäisenä päivänä: “Many people breathe like they were in the middle of a car accident.” Tämä osui ja upposi. Tajusin, että olin stressannut kehoani hengittämällä väärin. Ja tämä virheellinen hengitystekniikka piti yllä sympaattisen hermoston aktivaatiota myös yöllä tehden nukkumisesta fysiologisesti mahdotonta.

Niinpä nöyrryin asian edessä ja opettelin uudestaan hengittämään luonnollisesti. Jos haluat katsoa, millainen on luonnollinen ja terveyttä tukeva hengitystekniikka, voit katsoa videon täältä. Aloin myös tehdä päivittäin useita lyhyitä, 3–5 minuutin hengitysharjoituksia. Hengitysharjoitukset katkaisivat stressikierteen ja aktivoivat parasympaattista hermostoa. Näin pahasti epätasapainossa ollut autonominen hermostoni alkoi vähitellen palautua tasapainon tilaan.

Tein myös iltaisin rauhoittavan, 5–10 minuutin hengitysharjoituksen, joka rauhoitti sykettä ja mieltä. Samalla tämä parasympaattista hermostoa lempeästi, mutta tehokkaasti aktivoinut hengitysharjoitus valmisti kehoni ja mieleni nukahtamaan. Muutaman viikon harjoittelun jälkeen huomasin, että nukahdin paljon nopeammin. Muutamassa kuukaudessa havaitsin, että olin alkanut nukkua kokonaisia öitä heräämättä välillä. Näin sain takaisin luottamukseni kykyyni nukkua ja pystyin vieroittautumaan nukahtamislääkkeistä.

Olin stressannut kehoani hengittämällä väärin.

 

 

Olen erityisherkkä, ja tavanomaista herkempi hermostoni kuormittuu helposti sekä menee ylikierroksille. Hengitysharjoitusten avulla olen kuitenkin saanut tasapainotettua hermostoni – ja tämä on unen kannalta olennainen asia. Hengitysharjoitusten avulla pystyn itse säätelemään vireystilaani enkä ole enää ympäristön ärsykkeiden armoilla.

En toki väitä, että hengitysharjoitukset ovat ainoa tai riittävä keino purkaa kroonista unettomuutta. Tarvitaan paljon muitakin työkaluja. Hengitysharjoitukset voivat kuitenkin olla se puuttuva palanen, mistä harvoin puhutaan. Nykyään, kun aistiärsykkeitä ja kuormitusta tulee runsaasti joka suunnalta, on tärkeää oppia tehokkaita keinoja lievittää stressiä ja tukea palautumista. Hengitysharjoitukset voivat olla tähän yksi keino. Tutkimusten mukaan nimittäin hengitys on nopein keino vaikuttaa autonomisen hermoston tilaan ja kehon fysiologiaan.

Jos haluat oppia lisää erityisherkille ihmisille sopivia lääkkeettömiä keinoja tukea unta, olet lämpimästi tervetullut perustamaani maksuttomaan Facebook-ryhmään: Hyvää yötä – toivoa ja keinoja unettomuudesta kärsiville erityisherkille.

 

Seuraa Liisaa Facebookissa ja Instagramissa!

 

Lisää aiheesta