Uniapnea on merkki häiriintyneestä hengityksestä ja yksi fibromyalgian liitännäissairauksista
Kategoria / Terveys

Uniapnea on merkki häiriintyneestä hengityksestä ja yksi fibromyalgian liitännäissairauksista

Tiesitkö, että fibromyalgia voi altistaa uniapnealle? Iän myötä riski fibromyalgian liitännäissairauksille kasvaa, mutta omilla toimillaan riskiä voi pienentää ja oireita lieventää. Koska uniapnea on hengityssairaus, hengitystavan korjaaminen ja hengityslihaksia vahvistavat harjoitukset voivat auttaa uniapnean hoidossa.

Lukuaika noin 30 hengitystä.

Fibromyalgia on etenevä sairaus. Etenemisen huomaa oireiden pahenemisesta, oirekirjon laajenemisesta ja liitännäissairauksien ilmaantumisesta. Fibromyalgian yhteydessä esiintyvät liitännäissairaudet ovat yleensä kroonisiksi määriteltyjä sairauksia tai tiloja, eikä niiden odoteta paranevan, vaikka niitä hoidetaan lääkkeillä, laite-, manipulaatio- tai muilla hoitomuodoilla. Monet fibromyalgian liitännäissairauksista voivat olla myös ensisijaisia sairauksia, jotka ovat voineet laukaista fibromyalgian.

Fibromyalgia voi altistaa uniapnealle

Ylipaino, ylähengitysteiden rakenteelliset poikkeavuudet ja esimerkiksi allergiasta johtuva limakalvojen turvotus ovat riskitekijöitä, jotka altistavat uniapnealle. Vaikka fibromyalgiaa ei luetella erikseen riskitekijöiden joukossa, se on sairautena sen tyyppinen, että myös se voi altistaa uniapnealle. Tässä muutamia esimerkkiä fibromyalgiaan liittyvistä uniapnealle ja muillekin hengityshäiriöille altistavista tekijöistä:

  • Hengityksen mekaaninen puoli on lihastyötä. Fibromyalgiaa sairastavan poikkeava lihasaineenvaihdunta, lihaskalvojen kireys ja lihasten jäykkyys voivat johtaa pinnalliseen hengitykseen. Tuolloin suurimmat hengityslihakset jäävät käyttämättä, ja keho hakee helpointa tapaa saada happea sen sijaan, että käytössä olisi luontainen ja sen myötä tehokkain hengitystapa.
  • Fibromyalgian yhteydessä esiintyy paljon IBS-oireyhtymää, jonka arvellaan tutkimusten perusteella voivan lisätä uniapnean riskiä.
  • Fibromyalgian hoidossa voidaan käyttää myös rauhoittavia lääkkeitä, joiden on todettu lisäävän riskiä uniapnealle.

Ja tosiaan, riski on suurentunut myös toisinpäin! Uniapnea voi lisätä riskiä fibromyalgian ilmaantumiselle ihan pelkästään siksi, että se häiritsee unta. Unihäiriöt voivat estää unen aikana tapahtuvia kehon puhdistus- ja korjausprosesseja. Siksi jo olemassa olevassa fibromyalgiassa pätkäuni ja unenaikainen hapen puute voivat pahentaa oireita merkittävästikin.

Hengityshäiriön riski kasvaa iän myötä

Ilman fibromyalgiaakin riski saada uniapnea lisääntyy sitä mukaa, kun ikää tulee lisää. Jos mietit hetken, on se hyvin ymmärrettävää. Ikääntyminen saa kudokset löystymään ja lihasvoimat hupenemaan. Moni asia kehossa alkaa toimia vähän heikommin. Myös se kemiallinen tehdas, joka pitää elintoimintojamme käynnissä ja ohjaa hengitystäsi. Onneksi tuota rapistumisprosessia voi omilla toimillaan jonkin verran hidastaa, vaikka ei kokonaan pysäyttää.

Helpotusta uniapneaan, helpotusta fibromyalgiaan

Jos hakeudut uniapneatutkimuksiin ja selviää, että sinulla on sellainen, yleensä selvitetään myös, mikä sen aiheuttaa. Osassa tapauksista kyse voi olla jostain rakenteellisesta muutoksesta, jonka lääketiede pystyy korjaamaan. Mikäli on yhtään ylipainoa, kehotetaan laihduttamaan jne. Riippuen uniapnean vakavuudesta, hoitona voi olla CPAP-ylipainelaitehoito tai uniapneakisko, joiden avulla pyritään parantamaan unenaikaista hengitystä.

Voisiko mistään muusta olla apua? Sinua hoitava lääkäri tekee arvion, tarvitsetko avuksi laitehoitoa. Jos et, saatat saada apua hengitystavan korjaamisesta ja hengityslihaksia vahvistavista harjoituksista. Niistä voi olla sinulle hyötyä myös laitehoidon tukena. Eikä hengitystavan korjaamisen ja harjoitusten hyöty jää vain parempaan unenlaatuun, vaan siitä on hyötyä monella muullakin tavalla, kun elimistösi käytössä on enemmän happea. Mikäli sairastat fibromyalgiaa, voit parantaa elimistösi kykyä hyödyntää happea omatoimisella kuntouttamisella, joka auttaa kehoasi toimimaan normaalimmin ja korjaamaan olemassa olevia ongelmia. Se puolestaan tukee luonnollista hengitystapaa.

 

Näistä linkeistä löydät hyödyllistä hengitystietoa:

Millainen on normaali hengitys?

Miksi kannattaa hengittää nenän kautta?
 
 
Jos kiinnostuit lukemaan lisää ajatuksiani fibromyalgiasta kuntoutumisesta, niitä löydät näistä linkeistä:

fibromyalgia.fi
Facebook-ryhmä: Fibromyalgia oireettomaksi

 

- Liisa

 

Muutamia artikkeliin liittyviä tutkimusviitteitä:

Prevalence of obstructive sleep apnea in female patients with fibromyalgia, Pinar Mutlu 1, Coskun Zateri, Ali Zohra, Ozgur Ozerdogan, Arzu N Mirici DOI: 10.15537/smj.2020.7.25165

Neurologic signs and symptoms in fibromyalgia, Nathaniel F Watson 1, Dedra Buchwald, Jack Goldberg, Carolyn Noonan, Richard G Ellenbogen DOI: 10.1002/art.24772

The Impact of Mouth-Taping in Mouth-Breathers with Mild Obstructive Sleep Apnea: A Preliminary Study, Yi-Chieh Lee 1 2, Chun-Ting Lu 3, Wen-Nuan Cheng 4, Hsueh-Yu Li 1 DOI: 10.3390/healthcare10091755

Association of irritable bowel syndrome and sleep apnea in patients referred to sleep laboratory, Farzin Ghiasi 1, Babak Amra 1, Vahid Sebghatollahi 2, Fatemeh Azimian 3 DOI: 10.4103/jrms.JRMS_523_16

 

Lisää aiheesta